Bütün dualar 15 meşhur dua - Dualar Ve Sureler

Bütün dualar 15 meşhur dua

Bütün dualar içinde seçme 15 dua

Dua etme, inanan insanlar için manevi bir destek ve dünya işleri için yardımcı bir güçtür. Duanın hem görünen hem de görünmeyen âlemler üzerinde tesiri vardır. Dua, niyaz edilen ve arzulanan şeyin Allah’ın izni dâhilinde gerçekleşmesini istemektir. Her üç kutsal kitapta da dua etmenin fazileti uzun uzun anlatılmaktadır. Fakat semavi dinler içinde dua etme, şükür ve tövbe yollarını kullanma konusunda en insicamlı bilgiler veren din şüphesiz ki İslam’dır.
  

Bu yazımızda İslam ümmeti içinde en yaygın olarak revaç bulan 15 adet dua hakkında kısa kısa bilgiler vereceğiz. Bu dualar, kuşaklar boyu ezberlenmiştir. Yazılı olarak sayısız kitapta yer almış ve hat tarzı güzel yazılı tablolara nakşedilmiştir.


Tefriciye duası


Diğer adı salat-ı tefriciyedir. İsteklerin kabulü için okunan bir duadır. Tek bir kişi tarafından yapılabileceği gibi grup halinde de yapılabilir. Genel kaide duanın 4444 defa okunması biçiminde olsa da bazı din alimleri 120 defa okunmasının da yeterli olacağını ifade etmiştir. Dikkat edilmesi gereken mühim husus bu duanın bir batıl inanç seviyesine indirgenmemesine itina göstermektir.

Bereket duası


Hem iş yerleri hem de evler için okunan bir duadır. Evin ya da dükkânın bereketlenmesi için okunur. Sabah vaktinde okunması zorunludur. Belli zamanı olan dualardandır. Allah’ın Rezzak sıfatının merkeze alınarak dua edilmesidir. Bu duayı eden inşallah ömrü boyunca kimseye el açmayacaktır.

Nazar duası


Nazarın hak olduğu yani hayatın bir gerçeği olduğu artık bilimsel olarak da kabul edilmektedir. Gözdeki nazar denilen fizikötesi ışınların hayatı olumsuz etkilemesidir. Nazardan korunmak için nal, üzerlik, kuru kafa, gümüş gibi geleneksel metotlar yerine lafızlara dayanan duaya yönelmek en doğru yoldur.

Unutkanlık duası


Genel olarak 27 defa okunduğunda tesirini gösteren bir duadır. Allah’ın güzel isimlerinin okunması ve Kur’an’daki kısa surelerin ezberlenmesi de unutkanlığın engellenmesinde etkili olmaktadır. Kişinin hayatının her aşamasında farklı türde dualar okuması da onu stresten uzak tutup gerilimi azaltacağından unutmayı engelleyici bir özellik gösterebilir.


Kenzul arş duası


Oldukça uzun bir duadır. Ezberlenmesi zordur. Bu nedenle ulemadan pek çok zat bu duanın Yasin gibi belli dönemlerde okunmasının faydalı olacağını belirtmektedir. Duanın zor durumlarda kişiyi feraha ulaştırma özelliği vardır.


İstihare duası


İki rekât sünnet namazı kılındıktan sonra bir niyet edilir ve istihare duası okunur. Dua bitiminde kimse ile konuşulmaz ve hemen uyunur. Uykuda kişiye hangi rüya gösterilirse o gösterilen rüyaya göre davranılır. Kişiler günlük hayatta önemli meselelerde kararsız kalmışlarsa ve bir çıkış yolu bulamamışlarsa başvurdukları bir metottur.

Karınca duası


Etkili bir bereket duasıdır. Beş adet düzenlenir. İş yerlerinin dört köşesine birer adet asılır. Bir adet de iş yeri sahibinin cebinde taşınır. Bu dua satılmayan malların üzerine de okunur. Allah’ın izni ile bu ürün hemen tükenir. Tek adetin tablo şeklinde asılması doğru değildir. Dualar küçük kağıtlara yazılır ve kağıt parçaları bel hizasının üstünde olacak şekilde saklanır.

Nikâh duası


Hayırlı bir evlilik yapılması için edilen duadır. Sadece hanımlar için okunan bir dua değildir. Beyler de bu duayı edebilirler. Bu duanın bir diğer özelliği de anne ve babaların da bu duayı çocukları için yapabilmeleridir.

İsmi Azam duası


Semavi dinlerde ortak olan bir duadır. En az 5000 yıllık bir geçmişi vardır. Allah’ın yüceliğini vurgulayan ve onun gücünden güç almaya çalışan bir duadır. Çok sayıda rivayetle bu duanın müminlere birçok kapıyı kolaylıkla açtığı tespit ve tescil edilmiştir.

Tevbe duası


Müslümanın her zaman paklanmasını öngören bir duadır. Yeni bir yaşama başlamak için İslam kişiye sayısız fırsat vermektedir. Bu da “ Allah onlara zulmetmez fakat onlar kendilerine zulmederler” mealindeki ayeti kerimenin aslında başka bir versiyonudur. Tevbe ya da diğer ismi ile tövbe duası Müslümanlar için çok büyük bir kolaylıktır.

Başarı duası


Eski karşılığı muvaffakiyet duasıdır. Sadece okul başarısı için yapılan bir dua değildir. Sanatçılar, esnaflar ve askerler de başarı sağlamak maksadıyla bu duayı okuyabilirler. Tıpkı nikâh duasında olduğu gibi anne babalar da çocukları yerine bu duayı okuyabilir. Fetih suresi de sık sık okunduğunda kişinin başarılı olmasına vesile olmaktadır.

Kısmet duası


Nikâh duası ile benzer özellikler gösterse de bazı farklılıkları da vardır. En önemli farklılık sadece evlenmek isteyen kişinin okuyabileceği ve diğer aile bireylerinin okuyamayacağı bir dua olmasıdır. Bir diğer farklılık ise nikâh duasında evlenilmek istenilen kişinin adı zikredilmezken kısmet duasında kiminle evlenilmek isteniyorsa onun adı anılarak Allah’a dua edilir.

Musibetleri def eden dua


Sadaka ve dua, kaza ile belanın def edilmesi için iki etkili kalkan görevi görür. Sadaka vermenin kişiyi musibetlerden bari tuttuğu bilinen bir gerçekliktir. Hayır ve şer her ne gelirse Allah’tan gelir. Yazılmış kadere karşı durmak mümkün değildir. Fakat musibetleri def eden dua sıkıntısız günlerin yaşanması için muazzam etkili bir yardımcıdır.


Hayırlı evlat duası


Günümüzün en büyük mücadelelerinden biri de hiç kuşkusuz evlatların çevrenin olumsuz havasından korunmasıdır. İşte hayırlı evlat duası kişilerin bu çabasının olumlu neticelenmesi için okunan faideli bir duadır.

Vesvese duası


Ruhen daralan ve sıkılan insan hem kendisine hem de yakınlarına zarar verebilir. Stres, bunalım gibi çağımızın en yaygın hastalıklarının yanı sıra şeytanın vesvese veren tesirinden kurtulmak için de bu dua okunur. Dua kısa bir dua olduğundan kişinin ezberlemesinde ve günde birkaç defa okumasında büyük fayda vardır.

Önemli bir tavsiye

Yazımızı noktalamadan önce her türlü konuya yönelik yüzlerce farklı duayı bir arada bulabileceğiniz çok başarılı bir eser önermek istiyoruz.

“Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar”adlı bu muazzam eser inşallah yaşamınızda hayırla vesile olacaktır.

Eseri indirmek için tıklayınız


Kitap hakkında yapılan yorumların bir kısmını aşağıda bulabilirsiniz















































Yorum Gönder

0 Yorumlar