Sevgili okurlar belki de İslam dünyasında en yaygın ve eski dualar şifa dualarıdır. Zira peygamberimiz her hasta ziyaretinde bu duaların farklı versiyonlarını okumuştur. Ayrıca Hz. Muhammed hastalara merhametle yaklaşılmasını tavsiye ederek sağlığın korunması üzerine sayısız öğüt vermiştir. Günümüzde yapılan şifalı duaların büyük bir kısmı da peygamberimizin bu hasta ziyaretleri sırasındaki dualarından gelmektedir.
Peygamberimizin bizzat okuduğu şifalı dualar vardır. Hem dua sözcükleri hem de uygulama biçimi peygamberimizden bize miras kalmıştır. Bu nedenle gönül rahatlığı ile şifalı dualar edilebilir. Yeter ki aktaran kaynak güvenilir bir kaynak olsun. Ayrıca dua etmek hastaya şifa, hasta yakınlarına da moral vermektedir.
Şifalı dualar yapılırken nasıl bir yol izlenir?
Hz. Muhammed bir hastayı ziyarete gittiğinde önce hal hatırını sorardı. Sonra da bir ihtiyaçları olup olmadığını sorar ve aileye elinden geldiğince yardımda bulunurdu. Ardından hastaya yaklaşır ve hastanın neresi ağrıyorsa oraya elini koyardı. Ardından hafif bir ses tonu ile şifa duasını okurdu. Günümüzde hastalara şifa duası okunduğunda elle ağrıyan yere dokunulmaz. Çünkü elle tedavi etmek bir peygamberlik mucizedir. Günümüzdeki şifalı dualar ise mucize göstermek için –haşa- yapılmaz. Allah’tan yardım dilemek için yapılır.
Neden şifa duası 3 defa okunur?
Şifa duası üç defa okunur. Her okunuştan sonra da ayrı ayrı " amin" denir. Bu duanın 3 defa okunma sebebi Hz . Muhammed'in sünnetidir. Peygamberimiz diğer duaları genellikle bir defa okur ve ardından “amin” derdi. Ancak şifa dualarını 3 defa okurdu. Dua bitince de peygamberimiz bu sefer hastanın adını anarak 3 defa “ Allah’ım falan kişiye şifa ver.” derdi.
Peygamberimizin Allah'ın izni ile şifaya kavuşturduğu çok sayıda kişi vardır. Zaten peygamberlerin birçoğunda elle dokunduğunda şifa sunma mucizesi olduğunu belirtmiştik. Hz. Muhammed bir hastanın tedavi sürecinde mutlaka dua eder fakat tıbbı müdahaleyi de kesinlikle uygulatırdı. Hekimlere ve hastaların sorunları ile ilgilenenlere kıymet verir, onları överdi. Bu da bize dua ederken tıbbı gereklilikleri yapmayı ihmal etmememizi öğütlemektedir.
Şifa dualarını hasta mı hasta yakını mı etmelidir?
Hasta yakınlarının ve ziyaretçilerin şifa duaları okumaları inşallah iyileşemeye kapı aralayacaktır. Ancak hastanın bizzat kendisi için dua etmesi de çok önemlidir. Çünkü peygamberimiz, Allah'ın hasta insanın duasını kabul ettiğini şu hadisle buyurmuşlardır:
"Hasta, şifa buluncaya kadar duası reddolunmaz."
Demek ki şifa duasını hastanın yakını da hastanın kendisi de yapabilmektedir.
Şifa dualarının sözleri nelerdir?
Peygamberimiz değişik vesilelerle yani hastalığın türüne göre farklı farklı şifa duaları etmiştir. Hadis ravileri yani peygamberimizin sözlerini sonraki kuşaklara aktaran kişiler değişik dua örnekleri aktarmışlardır. Bu nedenle diyebiliriz ki farklı kaynaklarda farklı dualara rastlamak mümkündür. Bu bir çelişki değildir aksine birden çok dua çeşidinin olması doğru olandır.
İşte bazı şifalı dua örnekleri:
" Allahumme inni eselukel afve vel afiyete fiddunya vel ahşrah"
" Ve şifaul lima fissuduri ve hudev ve rahmetül lil müminin"
" Ve nunezzilü minel kurani ma huve lifaüv ve eahmetül lil müminin"
" Bismillahi yubrike min kulli duain yeşfike ve min şerri hasidin iza hased ve min şerri kulli ziayn"
Bu dört dua da peygamberimizin değişik zamanlarda söylediği şifa dualarıdır. İçlerinden hangisi kolay ezberlenebiliyorsa öğrenilip yapılabilir.
Ayrıca hasta ziyaretlerinde peygamberimiz sık sık şu sözü kullanırdı:
" La be'se tahurun inşallah"
Bu cümlenin anlamı "İnşallah hastalığınız günahlarınıza kefarettir." şeklindedir. Çünkü bilinmelidir ki hastalık Allah'ın -haşa- bir cezalandırması değil bir sınama aracıdır. Dünya hayatında hastalıklara duçar olan kişi bilmelidir ki cenabı hak onun günahlarına kefaret olarak ona hastalığı ihsan etmiştir. Bu nedenle kul hangi şartlarda ve durumda olursa olsun dua ederek Rabbine şükretmelidir.
Değerli okurlarımız, şifanın yalnızca Allah'tan geldiğini biliniz. Dualarımız birer yakarıştır. Sesimizi Allah’a ulaştırma çabasıdır. Kur’an-ı Kerim’de de belirttiği gibi “ Allah şüphesiz ki duaları layıkıyla işitendir.”
Hastalıkla mücadelede peygamberimizin sünneti olan şifalı duaları okumak ve Allah’ın emri olan bedeni tıbbın olanakları ile tedavi ettirmek izlenecek en doğru yoldur. Dert de şifa da Allah’tandır. Zira o kadir olanların en kadiridir. Ondan büyük güç ve ondan azim varlık yoktur.
Önemli bir tavsiye
Yazımızı noktalamadan önce her türlü konuya yönelik yüzlerce farklı duayı bir arada bulabileceğiniz çok başarılı bir eser önermek istiyoruz.
“Her Kapıyı Açan Anahtar Dualar”adlı bu muazzam eser inşallah yaşamınızda hayırla vesile olacaktır.
Eseri indirmek için tıklayınız
Kitap hakkında yapılan yorumların bir kısmını aşağıda bulabilirsiniz
0 Yorumlar