dua etmenin insan psikolojisindeki önemini yazınız - Dualar Ve Sureler

dua etmenin insan psikolojisindeki önemini yazınız

 dua etmenin insan psikolojisindeki önemini yazınız


Dua etmek insanın sorunlarını belirlemede önemli bir karardır. sadece günlük sorunlarda değil, iş hayatında dahi karşılaşılan bir problemin öncelikle ne olduğu belirlenmelidir. dua etmek de insanın bu ihtiyacının karşılanmasını sağlar: sorunun ne olduğu net bir şekilde ortaya konur ve o sözel olarak ifade edilir. bu durum insanın karşılaştığı problemi tanımlanmasını sağlar ve ona göre hareket eder. dua etmenin insan psikolojisindeki önemini yazınız

dua etmenin insan psikolojisindeki önemini yazınız



bir diğer faydası ise insanın danışabileceği ve yardım isteyeceği bir varlık olduğunu hissettirmesidir. yani insan kendini yalnız kalmış ya da terk edilmiş hissetmemiş olur. bu sayede psikolojik olarak kendini sosyal hayattan izole etmez ve sorunları ile baş edebilmek için gerekli enerjiyi toplar.


Sanıyormusunuz ki siz, siz istiyorsunuz diye yaşıyorsunuz. yatmadan önce ballı süt içtiniz diye mi rahat nefes alabiliyorsunuz. allah yaşatandır. güç ve kuvvet ancak allah'tandır - lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh.

Dua etme ihtiyacı, insanda yaratılıştan vardır. Bu sebepledir ki, bütün dinlerde dua mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan, şu veya bu şekilde dua eder.


İnsanlar hayatları boyunca, üstesinden gelemeyecekleri birçok şeyle karşılaşmakta; keder, sıkıntı, âcizlik, çâresizlik ve ümitsizliklere mâruz kalmaktadırlar. 

Bu hususta Yüce Allah şöyle buyurur: "İnsan bir sıkıntıya mâruz kalınca gerek yan yatarken, gerek otururken veya ayakta iken, Bize yalvarıp yakarır. Fakat Biz sıkıntısını giderdik mi, sanki uğradığı dertten dolayı Bize yalvaran kendisi değilmiş gibi eski hâline geçip gider. İşte (hayat sermayelerini boşuna harcayıp) haddini aşanlara, yaptıkları işler,

kendilerine böyle süslenmiş, hoşlarına gitmiştir." (Yunus sûresi, 10/12) Bu âyetten de anlaşıldığı gibi dua, insanda fıtrîdir ve özellikle sıkıntılı anlarda Allah'a dua etmek, sadece samimî olarak Allah'a inananlara has bir durum değildir. 

Allah'a ortak koşanlar da bu gibi durumlarda Allah'a yönelir ve O'na dua ederler. Çünkü insan, yaratılışı itibariyle inanma ve dua etme ihtiyacı hisseder. 

Bu durum, tabiatında yüzmek olan ördek yavrusunun daha dünyaya gelir gelmez su araması gibidir. Fakat nasıl ki temiz, güzel suları bulamayan pek çok ördek, çamurlu su birikintilerinde kendilerini oyalar. Öyle de, Allah'ı bilmek, O'na dua etmek fıtratında yaratılan insan, Yaratıcısını bulamayınca bu ihtiyacını başka şeylerle tatmine çalışır. Ya Mekke müşrikleri gibi putlara, ya Hz. İbrahim'in kavmi gibi gök cisimlerine tapar, onlardan yardım bekler. 

Veya günümüzde bir kısım ateistlerin, yani Allah'a inanmayanların yaptığı gibi, tabiatı ilâhlaştırır, Allah'ın san'atını putlaştırırlar. Kaynak: Duanın Psikolojik ve Sosyolojik Faydaları 


Yorum Gönder

0 Yorumlar